Sairaanhoitajayhdistyksen historiaa Viipurista Kymenlaaksoon

25.8.2023

Kymenlaakson sairaanhoitajat ry:n arkisto on järjestetty ja tutkittavissa Toimihenkilöarkistossa. Aineistot ulottuvat 1920-luvulta 1990-luvulle. Yhdistyksen edeltäjä, Suomen sairaanhoitajatarliiton Viipurin paikallisyhdistys, perustettiin vuonna 1925 Suomen sairaanhoitajatarliiton ensimmäisenä paikallisyhdistyksenä.

Kymenlaakson sairaanhoitajien arkistoon kuuluu muun muassa pöytäkirjoja, toimintakertomuksia ja valokuvia. Sotien myötä yhdistys joutui lähtemään Viipurista, ja sen kotipaikaksi tuli Kotka. Yhdistyksen siihen saakka arkistoidut pöytäkirjat jäivät Viipuriin. Alkuajoilta saakka on säilynyt kuitenkin muun muassa toimintakertomuksia ja valokuvia. Otos valokuvia on digitoitu ja lisätty sähköiseen arkistoomme, esimerkiksi hoitajaoppilaiden ryhmäkuvia 1920–1940-luvuilta mitä ilmeisimmin Viipurin lääninsairaalan järjestämästä sairaanhoitokoulutuksesta.

Nykyään yhdistys toimii Suomen Sairaanhoitajat ry:n Kymenlaakson alueyhdistyksenä. Lue lisää yhdistyksen historiasta, tutustu arkiston luettelotietoihin ja kaikkiin digitoituihin kuviin tästä.

Kurssin 1929-1931 oppilasryhmä.
Presidentti Lauri Relander, sairaalan henkilökuntaa ja potilaita Viipurin lääninsairaalan osastolla XI 1920-luvulla.
Yhdistyksen 50-vuotisjuhlassa 2.2.1975 Kotkan hotelli Seurahuoneella neljä yhdistyksen eri aikoina toiminutta puheenjohtajaa. Vasemmalta Else Merisalo, Inkeri Alho, Anna-Liisa Piipari ja Helvi Sipari.