Kokoelmat

Asiakirjakokoelmat

Toimihenkilöarkistossa on yli tuhannen järjestön ja muun arkistonmuodostajan asiakirjat, yhteensä noin 3000 hyllymetriä. Suurin osa on toimihenkilöalojen palkansaajajärjestöjen arkistoja. Arkistot sisältävät pääasiallisesti pöytäkirjoja ja kirjeenvaihtoa. Vanhimmat asiakirjat ovat  Suomen Kirjaltajain apuyhdistyksen luettelot 1860-luvulta, uusimmat asiakirjat ovat 2020-luvulta. 

Toimihenkilöarkiston kokoelmat ovat peräisin järjestöjen ja muiden aineistojen luovuttajien tekemistä arkistoluovutuksista, ja kokoelmat karttuvat jatkuvasti.

Arkistojen luettelotiedot ovat selattavissa ja haettavissa Toimihenkilöarkiston Yksa-tietokannassa. Palvelussa ovat  arkistonmuodostajien perustiedot ja järjestettyjen arkistojen luettelotiedot. Täydennämme tietoja arkistojen järjestämis- ja luettelointityön edetessä. Pääset tutustumaan aineistoihin arkiston tutkijasalissa. Voit tilata aineistot etukäteen käyntiäsi varten sähköpostilla, puhelimitse tai Yksan kautta.

Yksa-tietokanta (avautuu uuteen ikkunaan)

Digitoidut asiakirjat

Sähköinen arkistomme sisältää myös digitoituja asiakirjoja. Joidenkin asiakirjojen käyttö verkossa edellyttää käyttölupaa. Vapaasti käytettävissä ovat esimerkiksi eräiden ammattiliittojen toimintakertomukset, pöytäkirjat sekä osa valokuvista. 

Lue lisää!

Valokuvat

Arkistoihin sisältyy myös satojatuhansia valokuvia. Puolet kuva-aineistostamme on paperivedoksia, puolet negatiiveja ja dioja. Kuvien aiheina ovat usein kokoukset, koulutustilaisuudet ja seminaarit, juhlat, järjestöjen toimihenkilöt, hallitukset, valtuustot ja liittokokoukset, virkistystilaisuudet sekä toimihenkilöammatit ja työympäristöt. 

Lue lisää!

Muualla verkossa

Toimihenkilöliikkeen Museon logo.

Olemme parhaillaan mukana rakentamassa Toimihenkilöliikkeen museo -verkkopalvelua, josta löydät artikkeleita, tutkimustietoa ja näyttelyn liittyen suomalaisen työelämän historiaan ja toimihenkilöiden järjestäytymiseen. Museossa on myös runsaasti kokoelmiimme sisältyviä valokuvia sekä sanasto, joka sisältää mm. perustietoa Toimihenkilöarkiston lukuisista arkistonmuodostajista ja niiden historiasta.