Maailman insinööripäivä ja kestävän kehityksen tekniikan päivä

4.3.2024

Tänään vietetään maailman insinööripäivää ja kestävän kehityksen tekniikan päivää!

Teollistuvassa Suomessa insinöörit järjestäytyivät varhain: Tampereen Rakennusmestari- ja Teknikkoklubi toimi muutaman vuoden jo 1890-luvulla. Vuonna 1925 perustettiin pysyvämpi järjestö, Suomen Teollisuusteknikkojen liitto, jonka jäseneksi pääsi kone-, sähkö-, laivanrakennus-, paperi-, kutomo- tai kemiallisen osaston kurssin suorittanut tekninen toimihenkilö. Liiton tehtävänä oli kaikin laillisin tavoin edistää jäsentensä ammatillisia ja taloudellisia oloja, ja sen säännöissä määrättiin täysi poliittinen puolueettomuus.

Sata vuotta myöhemmin Suomessa pidetään teknologiaa kuten toimivia viemäreitä ja luotettavaa sähköverkkoa itsestäänselvyyksinä. Sellaisia ne eivät ole suuressa osassa maailmaa, jossa teknisten alojen asiantuntijoista on pulaa. UNESCO:n ja Maailman insinöörien keskusjärjestö WFEO:n perustaman insinööripäivän tarkoitus on kerätä huomiota insinöörityön kykyyn kehittää teknisiä ratkaisuja tällaisiin ongelmiin, joita ilmastonmuutos kasvattaa.

Toimihenkilöarkisto säilyttää ja tarjoaa käyttöön insinöörien, diplomi-insinöörien ja muiden teknillis-luonnontieteellisten alojen ammattijärjestöjen asiakirjoja sekä käsikirjaston verran ammattiyhdistysliikkeeseen liittyviä teoksia.

Insinöörityötä 1980-luvun huipputeknologialla. Helsingin insinöörit ry:n arkisto, THA.